De 10 tips voor het ontdekken van jouw talent

Ieder mens beschikt over verschillende talenten. De kunst is om ze te ontdekken en ze daarna optimaal in te zetten. In mijn boekje ‘De 10 tips voor het ontdekken van jouw talent’ geef ik je advies hoe jij je eigen talent en drijfveren kunt ontdekken en in kunt zetten om  weloverwogen keuzes te maken voor jouw (school)loopbaan. Hieronder lees je in het kort waar de 10 tips over gaan.

Tip 1, Vertrouw op jezelf Het  proces van groeien, ontwikkelen en iets nieuws leren gaat altijd met vallen en opstaan. Voor elke stap in je ontwikkeling is zelfvertrouwen nodig. Maar wat betekent zelfvertrouwen voor jou? Kun je je momenten herinneren waarop je iets deed waar je heel veel zelfvertrouwen van kreeg? En hoe kun jij je zelfvertrouwen vergroten?

Tip 2, Wees positief Positieve gedachten en woorden roepen een positief gevoel op en negatieve gedachten en woorden een negatief gevoel. Hoe kijk jij tegen de verschillende situaties aan? Zie jij vooral problemen en belemmeringen of zie jij kansen en mogelijkheden? Een positieve kijk op de wereld stimuleert je om met veel energie en plezier de uitdagingen op jouw pad aan te gaan.

Tip 3, Wees je unieke zelf Durf jezelf te zijn zoals je bent en ga voor je talent! Is dat niet wat jij het allerliefste zou willen? Bij het ontwikkelen van je talent is je eigenheid een essentieel ingrediënt. Wat straal jij uit? Wat valt andere mensen op als je jou voor het eerst ontmoeten? En, als mensen jou al wat langer kennen wat waarderen ze dan aan jou?

Tip 4, Gebruik je drijfveren als brandstof We hoeven in dit leven niet zoveel te doen, behalve dat wat ons ten diepste drijft. Heb jij je wel eens afgevraagd waarom je doet wat je doet? Een echte drijfveer motiveert je om door te gaan als anderen opgeven.

Tip 5, Stel doelen Een doel maak je voor jezelf, maar de weg ernaar toe hoef je nooit alleen af te leggen. De meest bekende methode is de SMART methode. SMART staat voor Specifiek; Meetbaar; Acceptabel; Realistisch; Tijdgebonden. Zou jij momenteel een doel voor jezelf kunnen formulieren? En hoe ziet dit doel eruit?

Tip 6, Leer van anderen Bij iedereen die succes heeft is er ooit een begin geweest. Als je jezelf wilt ontwikkelen dien je van alle hulpbronnen gebruik te maken: je innerlijke hulpbronnen zoals zelfvertrouwen, focus en drijfveren; en de externe hulpbronnen, zoals de omgeving die jou onderwijst, ondersteunt en je de nodige ervaring kan doorgeven.

Tip 7, Treed buiten je comfortzone Naar plekken gaan waarvan je nooit had durven dromen! Buiten de comfortzone zijn de meeste beloningen te halen. Je krijgt de mogelijkheid om meer te doen, slimmer te werken en meer doelen te behalen. Je gaat makkelijker om met onverwachte veranderingen. Je komt in contact met je oplossingsgerichte en creatieve vaardigheden. Je verlegt je grenzen en stimuleert je eigen groei. En je leeft daadwerkelijk! Weet jij al hoe je een volgende stap zou kunnen zetten?

Tip 8, Investeer in je eigen ontwikkeling Soms mis je de kans om jezelf te ontwikkelen omdat je teveel afwacht. Kansen verschijnen niet zomaar op je pad, maar je creëert ze door zelf initiatief te nemen. Sta ook een stil bij je vrije tijd. Vrije tijd biedt een uitstekende gelegenheid om jezelf verder te ontdekken en te ontwikkelen.

Tip 9, Maak bewust keuzes Heel soms weten kinderen op de basisschool al wat ze later willen worden, maar meestal is dat niet zo. Bewust keuzes kunnen maken is daarom een belangrijke vaardigheid als je scholier of student bent. De leiding nemen over je eigen leven betekent dat je bewust kiest voor een opleiding of studie die echt bij jou past. Als je jezelf eenmaal goed kent, zul je in staat zijn om zelfbewuste keuzes voor de toekomst te maken.

Tip 10, Vergeet niet te lachen Lachen ontspant, relativeert en is uitermate gezond. Er zijn zelf onderzoekers die beweren dat je langer leeft als je vaak lacht en een optimistische kijk op het leven hebt. Goede redenen om ervoor te zorgen dan je veel plezier hebt in het leven!

Het boekje is in eigen beheer uitgebracht en is te verkrijgen via  info@bewuststudiekiezen.nlof www.bewuststudiekiezen.nl of bij Lucy van Langen, Drogisterij en Kado

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.